Μπάρες πρωτεΐνης : Αξίζουν;

Μπάρες πρωτεΐνης : 
Είναι όντως ένα υγιεινό φαγητό, ή μήπως έχουμε πέσει όλοι θύματα του marketing;
Ακούμε πολλά για τις μπάρες πρωτεΐνης και τις βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ως υγιεινή εναλλακτική ενός γεύματος, με αρκετά αναγκαία θρεπτικά συστατικά συμπιεσμένα σε μια μικρή μερίδα. Μήπως, όμως, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι marketing, που μπορεί να καταστρέψει την διατροφή μας, αλλά και τις προσπάθειες να χάσουμε κιλά;
Η απάντηση των διαιτολόγων είναι πως… εξαρτάται από το προϊόν. Ναι, το ξέρουμε πως δεν είναι και η πιο καθοριστική απάντηση, αλλά ας το αναλύσουμε λιγάκι. Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές σήμερα δεν έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε, ή για να φάμε ένα πλήρες γεύμα. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση, μία μπάρα πρωτεΐνης αποτελεί ιδανική λύση. Αλλά και πάλι, πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά. Με τόσες διαφορετικές μάρκες και γεύσεις, είναι λίγο δύσκολο να καταλάβουμε ποιο προϊόν είναι όντως υγιεινό και ποιο είναι απλώς ένα ζαχαρωτό με παραπλανητικό περιτύλιγμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελέγχουμε προσεκτικά τις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες, και να αποφεύγουμε οτιδήποτε περιέχει περιττή ζάχαρη. Ένας καλός κανόνας για να καταλάβουμε τι είναι καλό και κακό; Οι ειδικοί λένε πως είναι απλό: Αποφύγετε κάθε προϊόν με συστατικά που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ή και να προφέρετε.
Πολλές από αυτές τις μπάρες περιέχουν πολλά λιπαρά, και όχι αναγκαστικά τα καλά λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι, όταν βιαζόμαστε, οτιδήποτε περιέχει θερμίδες, είναι ικανό να μας προσφέρει μια μικρή (και αναγκαία!) έκρηξη ενέργειας. Όπως μια μπανάνα, που σίγουρα είναι πολύ καλύτερη και πιο ελαφριά επιλογή. Άλλες τέλειες ιδέες για γρήγορα σνακ, που μπορούμε μάλιστα να έχουμε ανά πάσα στιγμή στο γραφείο για κατανάλωση, είναι το low-fat γιαούρτι, τα φρούτα, εύκολα λαχανικά όπως τα καρότα και το σέλερι, μαζί με ένα υγιεινό dip όπως το χούμους… Οι επιλογές είναι πολλές, και μπορούν να είναι φυσικές. Και, προφανώς, υπάρχουν εκατοντάδες (για να μην πούμε χιλιάδες) συνταγές online, για να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ενέργειας, με φυσικά υλικά που γνωρίζετε και ελέγχετε 100%. Και, ακόμα καλύτερα, μπορείτε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο, και να σας κρατήσουν για ολόκληρη την εβδομάδα.
Αν πρέπει να αγοράσετε μια μπάρα ενέργειας για να αναπληρώσετε ένα γεύμα, φροντίστε να περιέχει τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν την χρειάζεστε απλώς σαν σνακ, μην αγοράσετε κάποια που να περιέχει πάνω από 200 θερμίδες. Πρέπει, επίσης, να περιέχει λιγότερα από 5 γραμμάρια λιπαρών, και τουλάχιστον 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσέξτε, επίσης, και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ή σε υποκατάστατα.
Πηγή : http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/43458/mpares-prwtenis-axizoyn.html